اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که دایم سرما میخورید، عفونت میکنید، بیحال هستید و …، لازم است وضعیت سیستم ایمنی بدنتان را بررسی نموده و به فکر تقویت آن باشید. در واقع، سیستم ایمنی به عنوان یکی از مهمترین ارگانهای بدن، نقش غیر قابل انکاری در ترمیم بافتها، حفظ تعادل بدن، مقابله با سلولهای سرطانی و حتی سلامت روان انسانها دارد. این سیستم که همچون سپر دفاعی از بدن در برابر عوامل بیماریزا مانند: باکتریها، ویروسها، قارچها و انگلها محافظت میکند، در اثر استرس، مصرف دخانیات و نوشیدنیهای الکلی، تغذیه نامناسب و خواب ناکافی به مرور ضعیف میشود.
بهاینترتیب، برای تقویت سیستم ایمنی بدن خود بیش از هر چیز، نیاز به خوردن غذاهای سالم، باکیفیت و مغذی دارید. در کنار یک رژیم غذایی متعادل و کافی، نوشیدن دمنوشهای گیاهی و دارویی نیز تأثیر بسزایی در بهینهسازی این سیستم دارد. این نوع دمنوشها دارای مواد مفیدی مثل: آنتیاکسیدانها، ویتامینها، مواد معدنی و ترکیبات ضدالتهابی هستند که به تقویت سیستم ایمنی کمک میکنند. اهمیت این موضوع بهانهای شد تا ما در این مقاله از «کیبو»، ۶ مورد از بهترین دمنوشهای تقویتکننده سیستم ایمنی بدن را به شما معرفی کنیم، پس تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
۱. دمنوش لیمو و عسل
ترکیب آب گرم با عسل و لیمو، چیزی بیش از یک نوشیدنی ساده است. این دمنوش آسان و در عین حال قوی، تأثیرات مثبت فراوانی بر بدن، از تقویت سیستم ایمنی گرفته تا بهبود پوست دارد. خوردن دمنوش لیمو و عسل در مراحل اولیه سرماخوردگی و آنفولانزا، همانند یک آنتی بیوتیک طبیعی عمل میکند. زیرا، از یکسو خواص ضد باکتریایی موجود در عسل، به ویژه عسل خام، به فرآیند پاکسازی بدن شما کمک میکند و از سوی دیگر ویتامین سی و آنتی اکسیدانهای موجود در لیمو، بدن را از سموم مختلف پاکسازی نموده و میزان تولید گلبولهای سفید را افزایش میدهد. بیوفلاونوئیدهای موجود در لیمو به جلوگیری از رشد و گسترش سلولهای بیمار کمک نموده و مانع از ابتلا به سرطان میشوند. شما میتوانید دمنوش جادویی لیمو و عسل را به عنوان یک نوشیدنی خوشمزه و شفابخش، در کنار غذای مجالس و مهمانی های خود سرو کنید.
طرز تهیه دمنوش عسل و لیمو: یک تا دو قاشق غذاخوری عسل را همراه با آب لیموی تازه در یک لیوان آب ولرم (آب جوشیده شدهای که به دمای محیط رسیده) حل نمایید و سپس میل کنید. برای عطر و طعم بهتر میتوانید چند برگ نعناع نیز به این دمنوش اضافه کنید.
۲. دمنوش زنجبیل
هزاران سال است که مردم به عناوین مختلف از زنجبیل در رژیم غذایی خود استفاده میکنند. طبق گفته منبع معتبر nkch، مطالعات متعدد نشان دادهاند که زنجبیل میتواند به بهبود سطح قند خون، کاهش التهاب، تسکین درد، تقویت سیستم ایمنی و درمان حالت تهوع و سوءهاضمه کمک کند. زنجبیل حاوی ترکیبی شفابخش به نام جینجرول است. این ماده خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی قوی دارد. به همین علت، نقش پر رنگی در کاهش علائم سرماخوردگی و آنفولانزا مانند خستگی عضلانی و گلودرد ایفا میکند. همچنین، زنجبیل منبعی غنی از ویتامینها و مواد معدنی حیاتی از جمله: آهن، منیزیم، ویتامینهای B6 و C و روی است. این ریز مغذیهای ضروری به همراه خواص آنتی اکسیدانی زنجبیل میتوانند سیستم ایمنی بدن انسان را تقویت نمایند.
طرز تهیه دمنوش زنجبیل: ظرف آب یا کتری را تا نیمه پر کنید. حدود ۸۰ گرم از گیاه زنجبیل را با آب بشویید، سپس به تکههای دلخواه خرد کنید. وقتی آب جوش آمد، زنجبیل را داخل آن بریزید و حدود ۲۰ دقیقه زمان بدهید تا دمنوش شما آماده شود. هنگام سرو برای طعمدهی بیشتر میتوانید یک قاشق عسل نیز به دمنوشتان اضافه کنید.
۳. دمنوش آویشن
آویشن یک گیاه دارویی و خوش عطر است که به عنوان یک ادویه معطر و طعمدهنده در بسیاری از غذاها، به خصوص تهیه پیتزا، ماکارونی و اسنکها مورد استفاده قرار میگیرد. این گیاه به دلیل داشتن ترکیباتی چون تیمول و کارواکرول که خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی دارند، به تقویت سیستم ایمنی بدن انسان کمک میکند. دمنوش آویشن یک گزینه عالی برای جلوگیری از عفونتهای تنفسی و درمان سرفه، گلودرد و برونشیت است. جالب است بدانید که آویشن با کمک به تولید بیشتر گلبولهای سفید و تأمین ریز مغذیهایی مثل: آهن، منگنز، ویتامین C و ویتامین A عملکرد سیستم ایمنی را تا جایی بهبود میدهد که بیشترین مقاومت را در برابر حمله میکروبها، ویروسها و انگلها داشتهباشد.
طرز تهیه دمنوش آویشن: برای تهیه این دمنوش گرم و آرامبخش میتوانید از آویشن تازه یا خشک شده استفاده کنید. ابتدا حدود یک تا دو لیوان آب را در ظرف مناسب ریخته و روی اجاق بگذارید تا به درجه جوش برسد. سپس شعله را کم کنید تا دمای آب کمی کمتر شود. در این مرحله میتوانید آویشن را داخل آب بریزید و با پوشاندن درب ظرف، حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه زمان بدهید تا آویشن دم کشیده و آماده سرو شود. برای طعم بهتر این دمنوش میتوانید مقداری نبات یا عسل به آن اضافه کنید.
۴. دمنوش زردچوبه
زردچوبه یکی از پرمصرفترین و البته پرخاصیتترین ادویههای موجود در جهان است که خوشبختانه در فرهنگ آشپزی ایرانی نیز جایگاهی ویژه دارد. زردچوبه به دلیل ترکیبات فعال خود، به ویژه کورکومین، نقش مهمی در درمان و پیشگیری از بسیاری از بیماریها از جمله ضعف سیستم ایمنی بدن دارد. مواد آنتی اکسیدانی موجود در این دمنوش طبیعی، سیستم دفاعی بدن را تقویت نموده و اثر استرسهای اکسیداتیو که باعث آسیب به سلولها میشوند را کاهش میدهد. اضافه کردن مقدار ناچیزی فلفل سیاه به این دمنوش، جذب ماده مفید کورکومین را تا ۲۰۰۰درصد افزایش میدهد. علیرغم فواید این دمنوش، نباید در خوردن آن زیادهروی کنید، زیرا باعث ناراحتی معده میشود. همچنین، اگر در حال مصرف دارو هستید، برای استفاده از دمنوش زردچوبه بهتر است ابتدا با پزشک خود مشورت کنید.
طرز تهیه دمنوش زردچوبه: برای درست کردن دمنوش زردچوبه تنها کافی است یک قاشق چایخوری پودر زردچوبه را در یک لیوان آب گرم حل نمایید. در صورت تمایل، مقداری عسل، فلفل سیاه یا آبلیمو را به این مخلوط اضافه نموده و حدود ده دقیقه زمان بدهید تا آماده نوشیدن شود.
۵. دمنوش نعناع
نعناع یک گیاه معطر و پرکاربرد است که اکثر افراد عاشق طعم تند و عطر منحصربهفرد آن هستند. این گیاه محبوب پایه بسیاری از دمنوشها، شربتها و غذاهای ایرانی است. نعناع سرشار از ترکیبات فعالی مثل منتول، روغنهای فرار و آنتیاکسیدانها است که به بدن در مبارزه با عفونتها و عوامل بیماریزا کمک میکنند و حتی دارای خواص آرامبخش نیز هستند. بنابراین، دمنوش نعناع میتواند بهترین گزینه برای تقویت سیستم ایمنی، به خصوص برای مبارزه با سرماخوردگی و آنفولانزا باشد. باتوجه به خواص بینظیر این دمنوش طبیعی، توصیه میکنیم در کنار غذای رژیمی دلخواهتان، دمنوش نعناع را نیز تهیه نموده و میل کنید.
طرز تهیه دمنوش نعناع: ابتدا یک تا دو لیوان آب را داخل قوری یا کتری ریخته و اجازه بدهید به درجه جوش برسد. سپس، حدود ۳۰ گرم برگ نعناع تازه (چند برگ) یا یک قاشق چایخوری نعناع خشک را داخل آب بیندازید و زیر اجاق را کم کنید. ۵ تا ۱۰ دقیقه زمان بدهید تا دمنوش دم بکشد. اکنون میتوانید دمنوش نعناع را از صافی رد کرده و نوش جان کنید. برای خوش طعم شدن و تقویت اثرات این دمنوش میتوانید کمی نبات، عسل یا لیمو به آن اضافه نمایید.
۶. دمنوش دارچین
دارچین نیز دیگر ادویه خوش عطر و پر خاصیتی است که فواید درمانی متعددی از جمله تقویت سیستم ایمنی، کاهش قند خون، کاهش دردهای عضلانی و سردرد، کاهش کلسترول بد و بهبود هضم غذا را دارد. دارچین دارای طبعی گرم و طعمی شیرین مانند است که به دلیل داشتن خواص ضدویروسی، ضدباکتریایی، ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی بهترین انتخاب برای تقویت سد دفاعی بدن شناخته میشود. به همین علت، شما میتوانید به کمک این ادویه دمنوشها و شربتهای متنوعی را تهیه و نوش جان کنید. البته، باید بدانید که مصرف بیرویه این دمنوش باعث مشکلات گوارشی و حتی آسیبهای کبدی میشود. بنابراین، توصیه میکنیم بیشتر از دو لیوان از این دمنوش را در روز میل نکنید.
طرز تهیه دمنوش دارچین: حدود یک تا لیوان آب را داخل قوری یا کتری ریخته و بجوشانید. سپس یک چوب دارچین متوسط یا یک قاشق چایخوری پودر دارچین را داخل آن بریزید و حدود ده تا پانزده دقیقه زمان بدهید تا دارچین با دمای کم دم بکشد. برای خوش طعم شدن این دمنوش مفید و پرخاصیت نیز میتوانید مقداری عسل یا لیمو به آن اضافه کنید.
جمع بندی
دمنوشها به دلیل خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانیشان، تقویتکننده سیستم ایمنی بدن هستند و نقش مهمی در حفظ سلامت و پیشگیری از بیماریها دارند. مصرف منظم دمنوشهایی مثل: زنجبیل، دارچین، زردچوبه، نعناع، آویشن و لیمو و عسل میتواند بدن شما را در برابر عفونتها و بیماریهای مختلف به خصوص آنفولانزا و سرماخوردگی در فصول سرد سال ایمن کند. اگر حفظ سلامت و شادابی روح و جسمتان مهمترین دغدغه شماست، ما در کترینگ کیبو آمادگی لازم برای ارائه انواع غذاهای سلامتمحور در پکهای کاملا بهداشتی را داریم.
منبع