لیست غذاهای ناسالم جهان کداماند؟
طبق گفته پزشکان و متخصصین تغذیه، منشأ بسیاری از بیماریها را باید در شیوه غیر اصولی تغذیه روزانه افراد جستجو کرد! متأسفانه این معضل در دنیای امروز، بیش از گذشته شدت یافته زیرا خوردن خوراکیهای خیلی شور، شیرین و یا پرچرب به یک عادت ناپسند برای بسیاری از افراد تبدیل شدهاست. البته نباید از این موضوع غافل شد که عدم آگاهی جمعی از لیست غذاهای ناسالم نیز در شکلگیری این عادات مخرب بیتأثیر نبوده، به همین علت ما در این مقاله از «کیبو» قصد داریم تا به معرفی رایجترین غذاهای ناسالم جهان بپردازیم پس تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
منظور از غذای ناسالم چیست؟
بهطورکلی منظور از تغذیه ناسالم، خوردن غذاهایی است که فقط باعث رفع گرسنگی و انتقال حس سیری میشوند اما عملا، از نظر ارزش غذایی فاقد اهمیت هستند و در درازمدت موجب سوءتغذیه، چاقی و ابتلا به بیماریهای مختلف میشوند. در یک رژیم غذایی سالم فرد میتواند با خوردن غذاهای مفید و مجاز، مجموعهای از حداقل نیازهای غذایی خود که شامل پروتئین، اسیدهای چرب ضروری، کربوهیدرات، مواد معدنی و انواع ویتامینها است را به شکلی متعادل دریافت نماید.
در واقع بشر غذا را برای رسیدن به دو فاکتور مهم مصرف میکند؛ اول تأمین انرژی، دوم رفع گرسنگی. بر اساس این شاخص، غذاهای ناسالم که شامل انواع تنقلات، غذاهای فرآوری شده، غذاهای فست فودی و … هستند تنها حجم معده را پر میکنند تا احساس گرسنگی نداشتهباشید اما به واقع نمیتوانند موادمغذی مورد نیاز سلولها و اندامهای مختلف بدن را تأمین کنند.
رژیم غذایی سالم چه فوایدی برای انسان دارد؟
آیا تابهحال هنگام خوردن غذای روزانه خود و یا تهیه غذای مجالس و مهمانی به این موضوع فکر کردهاید که؛ آیا شما یا اطرافیانتان از یک رژیم غذایی سالم تبعیت میکنید یا خیر؟ اگر پاسختان «خیر» است، بد نیست با دانستن مزایای یک رژیم غذایی کامل، متعادل و سالم، شما را برای تغییر عادات غذایی خود ترغیب کنیم. فواید رژیم غذایی سالم عبارتند از:
- کنترل فشارخون
- تنظیم سوختوساز یا متابولیسم بدن
- کنترل سطح کلسترول در محدوده مناسب
- کنترل وزن
- کنترل سطح قندخون و جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع 2
- کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی
- حفظ عملکرد طبیعی اندامهای بدن
- تقویت سیستم ایمنی
- بهبود قوه بینایی
- محافظت از سلامت استخوانها
- حفظ بهداشت دهان و دندان
- و…
لیست غذاهای ناسالم جهان را بشناسید!
یکی از سادهترین راهها برای بهبود رژیم غذایی این است که یاد بگیرید چگونه ناسالمترین غذاها را برای خوردن شناسایی کنید سپس آنها را با گزینههای بهتر جایگزین کنید. البته این موضوع به حرف ساده است اما در عمل برای بسیاری از افراد، ترک عادات ناپسند غذایی بسیار سخت و دور از انتظار است.
یکی از دلایل مهم ناتوانی افراد در اصلاح رژیم غذایی و ترک غذاهای فرآوری شده را باید در اعتیادآور بودن آنها دانست، چراکه بسیاری از این غذاها حاوی ترکیبی وسوسه انگیز از کربوهیدرات و چربیهای ناسالم همراه با مقدار بالایی از شکر و نمک هستند، اما به هر صورت تنها راه نجات از چرخه این نوع اعتیاد، ترک تدریجی مصرف غذاهای ناسالم و صنعتی و جایگزینی آنها با غذاهایی سالم و ارزشمند است، بنابراین اینبار که خواستید سفارش آنلاین غذا بدهید، کمی دست نگه دارید و چک کنید که آیا سفارشتان در لیست غذاهای مضر زیر هست یا خیر!
۱.تنقلات و نوشیدنیهای شیرین
زیادهروی در مصرف قند را میتوان یکی از مهمترین دلایل چاقی در سراسر جهان دانست. امروزه برای تولید بسیاری از غذاها و تنقلات بهطور مستقیم یا غیر مستقیم از شکر و شربت ذرت استفاده میکنند. وقتی اسم تنقلات را میآوریم منظور لیست بلندی از خوراکیها اعم از: کیکهای شرکتی، دسرهای فرآوری شده، پفک، بستنی، چیپس، بیسکوییت و … است که میتوان در کنار آنها به نوشیدنیهای قندی مثل آبمیوهها و نوشابههای صنعتی نیز اشاره کرد.
این نوع خوردنیها نه تنها هیچ خاصیتی برای سلامت انسان ندارند، بلکه با برهم زدن تعادل انسولین بدن، زمینه را برای ابتلا به دیابت نوع ۲، کبد چرب، سکته قلبی و … فراهم میکنند. متاسفانه مواد قندی، افزودنیها و طعمدهندههای صنعتی پایه ثابت تولید اینگونه محصولات خوراکی است پس اگر شما نیز جزو عاشقان این دسته از خوراکیها هستید توصیه میکنیم به جای استفاده روزانه از تنقلات و آبمیوههای صنعتی، مصرف خشکبار، مغزیجات، آبمیوه و میوههای طبیعی را جایگزین کنید.
۲.گوشتهای فرآوری شده
یکی از بزرگترین نگرانیها در قلمرو غذاهای ناسالم، شیوع گزینههای به شدت فرآوری شده مانند: سوسیس، کالباس، هات داگ، بیکن، رست بیف و … است. غذاهای فرآوری شده اغلب مراحل تصفیه متعددی را پشت سر میگذارند و تولیدکنندگان برای افزایش طعم و ماندگاری بیشتر آنها از انواع مواد شیمیایی مانند: اسید سیتریک، اسید فسفریک و … استفاده میکنند که نتیجه این امر، تولید محصولاتی خوش خوراک اما فاقد ارزش غذایی است. بهطور کلی در چرخه فرآوری گوشت و بسیاری از محصولات غذایی صنعتی، بیشتر مواد مغذی ضروری از بین میبرند.
طبق تحقیقات انجامشده، مصرف گوشت قرمز فرآوری شده با افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی، دیابت نوع 2 و برخی سرطانها مرتبط است و همانطور که قبلا هم اشاره کردیم بسیاری از این خطرات به مواد افزودنی مورد استفاده برای نگهداری این گوشت ها مانند نیتریت سدیم، نیترات سدیم و سدیم مربوط میشود. خوردن مداوم گوشتهای فرآوری شدهای مثل ژامبون و بیکن به دلیل داشتن کالری و نمک بالا، مستقیما بر میزان کلسترول و فشار خون افراد تاثیر گذاشته و ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی_عروقی را در آنها افزایش میدهد. در حال حاضر سازمان بهداشت جهانی گوشتهای فرآوری شده را در لیست غذاهای ناسالم و سرطانزا طبقهبندی کردهاست.
۳.انواع پیتزا و غذاهای فست فودی
خوردن فست فود به صورت تفننی هیچ مشکلی برای شما بوجود نخواهد آورد اما تحقیقات نشان دادهاست که مصرف مداوم این گروه غذایی میتواند منجر به بیماریهای قلبی، سرطان و حتی مرگ زودرس شود. برخی تحقیقات نشان دادهاند که اثرات مخرب مصرف این نوع غذاها حتی میتواند به اندازه سیگار کشیدن برای افراد مضر باشد. متاسفانه این واقعیت در مورد همه انواع فست فودها از جمله: ساندویچهای مختلف، پیتزا، مرغ سوخاری و … صدق می کند زیرا این غذاها نه تنها مملو از مواد فوقالعاده فرآوریشده هستند، بلکه میزان چربی و سدیم کل آنها میتواند بهطور خطرناکی باعث بالارفتن کلسترول و فشار خون انسان شود.
چربیهای اشباعشده، سدیم بالا و قندهای اضافهشده جزو اصلیترین مواد مضری هستند که ردپای آنها را میتوان در تمام غذاهای فسف فودی دید. برای درک بهتر اثرات مخرب این نوع غذاها بد نیست بدانید که در هر برش از یک پیتزای معمولی پپرونی تقریبا حدود 600 میلی گرم سدیم و 6 گرم چربی اشباع شده وجود دارد. این در حالی است که حداکثر مقدار مصرف مجاز سدیم برای یک انسان سالم تنها ۱۵۰۰ میلی گرم است که شما با خوردن تمام تکههای یک پیتزا به عددی بسیار فراتر از حد نرمال آن میرسید!
متاسفانه وقتی نوبت به مرغهای سرخ شده و کیافسی میرسد اوضاع کمی بدتر هم میشود، چراکه جدای از احتمال هورمونی بودن این نوع مرغها (به دلیل استفاده از مرغهای بیکیفیت در پروسه تولید این مدل غذاها توسط رستورانها)، رستورانها و مدیران فست فودها از پودرهای حاوی گلوتن، نمک و روغنهای ارزان قیمت برای طبخ و سوخاری کردن این نوع غذاها استفاده میکنند، بنابراین مرغهای سوخاری یا کنتاکی نه تنها کالری بسیار بالایی دارند بلکه چربی زیاد و سایر مواد شیمیایی موجود در این نوع غذاها به شدت سلامت انسان را تهدید میکند پس لطفا غذای سرخ شده نخورید!
وقتی صحبت از ناسالم بودن غذاهای فست فودی میشود سوسیس و کالباس نیز در لیست قرار میگیرند زیرا این نوع محصولات حاصل خمیرهای گوشتی تصفیه شده با مواد غذایی کم ارزش، مواد شیمیایی نگهدارنده، طعم دهندههای مصنوعی، سدیم بالا و … هستند که ترکیب آنها تولید غذاهایی خوشمزه اما به شدت ناسالم است، به همین دلیل است که پیتزا و اکثر غذاهای فست فودی را جزو محبوبترین غذاهای کمارزش در سراسر جهان دستهبندی کردهاند که متاسفانه اغلب آنها با مواد ناسالم مثل: گوشت به شدت فرآوریشده، سبزیجات غیر ارگانیک، روغنهای ترانس، پنیر پیتزای زیاد و … تهیه میشوند.
بهترین روش برای ترک این نوع غذاها تهیه آنها با مواد اولیه ایمن، تازه و ارگانیک در منزل و یا سفارش ناهار و شام از رستورانهای معتبری است که غذاهای فست فودی را با مواد اولیه گیاهی سالم تهیه و طبخ میکند. بدین منظور تهیه غذای کیبو با لیستی از غذاهای رژیمی و گیاهی سالم میتواند پذیرای سفارشات شما از اقصی نقاط پایتخت باشد.
۴. سیب زمینی و سایر غذاهای سرخ کرده
سیب زمینی و غذاهای سرخ کرده معمولا در روغنهای ناسالم و سرشار از نمک سرخ میشوند و دقیقا به همین علت است که علیرغم مفید بودن خود مواد اولیه، اکثرا پس از پروسه سرخ شدن، ارزش غذاییشان را از دست میدهند. هنگام پخت غذا با حرارت بالا، چندین نوع ترکیبات شیمیایی ناسالم به وجود میآید که آکریل آمید، اکرولین، آمینهای هتروسیکلیک، اکسیسترول، هیدروکربن آروماتیک چندحلقهای و… جزو مهمترین آنهاست. متاسفانه تحقیقات انجامشده نشان میدهند که این مواد با افزایش خطر ابتلا به سرطان و بیماریهای قلبی در ارتباط هستند.
در واقع ترکیب کربوهیدرات با چربی ترانس، قطعا سلامت شما را به خطر میاندازد. این نوع غذاها کالری پوچ دارند یعنی فقط حجم معده شما را پر میکنند اما فاقد منابع غذایی سالم مثل فیبر و پروتئین هستند. مصرف منظم غذاهای سرخ شده به خصوص سیب زمینی سرخ شده میتواند خطر چاقی، بیماری قلبی و سایر بیماریهای مزمن در انسان را افزایش دهد.
۵.غلات تصفیه شده
بسیاری از نانهای تجاری در صورتی که بیش از حد خورده شوند، ناسالم هستند چون این نوع غلات عموما از گندم تصفیهشده که حاوی فیبر و مواد مغذی کم ارزش است تهیه میشوند. مصرف این نوع نانها و محصولات میتواند قند خون را به سرعت افزایش دهد، بنابراین اگر از نانهای فرآوری شده استفاده میکنید باید بدانید که گزینه ناسالمی را برای تغذیه روزانه خود انتخاب کردهاید. دلیل این ادعا استفاده برخی از تولید کنندگان از مادهای به نام آزودی کربنامید برای نرم و ترد کردن بافت خمیر نان است. این ماده در طی فرآیند پخت به یک ماده شیمیایی مضر به نام یورتان تجزیه میشود که بسیار سرطانزا است.
متأسفانه لیست غذاهای ناسالم تنها به موارد فوق خلاصه نمیشوند بلکه شامل بسیاری از خوراکیهای دیگر به شرح زیر هستند که پرداختن به تمامی آنها از حوصله این مطلب خارج است:
- میوه خشکشده صنعتی
- سس مایونز
- مربا
- آدامس
- ماست کمچرب
- انواع آبنبات
- کره و پنیر فرآوریشده
- قهوههای صنعتی پرکالری
- و…
مهمترین عوارض مصرف غذاهای ناسالم
حال که با غذاهای ناسالم آشنا شدیم، به بررسی این موضوع میپردازیم که عوارض مصرف این غذاها چیست؟ اصلا چرا باید در خوردن این گروه از غذاها زیادهروی نکرد؟ ۶ عارضه زیر تنها بخشی از اثرات سوء استفاده روتین از غذاهای ناسالم است:
- چاقی و اضافه وزن: یکی از مهمترین عوارض مصرف غذاهای ناسالم، چاقی و اضافه وزن است که در اثر کالری بالا ایجاد میشود. لازم به ذکر است که چاقی خود میتواند زمینهساز بروز بیماریهای مختلف از جمله مشکلات کلیوی و کبدی باشد.
- کاهش سطح انرژی: از آنجاییکه غذاهای ناسالم، فاقد مواد مغذی ضروری و ارزشمند هستند با مصرف روزانه آنها، سلولها دچار گرسنگی شده و نمیتوانند انرژی مورد نیاز خود را دریافت نمایند، همین موضوع دلیل اصلی احساس خستگی مداوم شما پس از صرف غذاهای پرچرب، شور و فرآوری شدهاست.
- اختلال در عملکرد مغز: یکیدیگر از عوارض مصرف غذاهای ناسالم، اختلال در عملکرد مغز است زیرا مغز برای رسیدن به بهترین حالت عملکرد خود، نیاز به مقدار متعادلی از چربیهای سالم، آنتیاکسیدانها و کربوهیدراتهای پیچیده دارد. حال اگر غذاهای سالم را جایگزین غذاهای ناسالم کنید، مغز عملکرد حقیقی خود را از دست خواهد داد.
- کاهش قدرت یادگیری: اگر رژیم غذایی شما از غذاهای ناسالم تشکیل شدهباشد، فاکتور نورونزایی مشتقشده از مغز تحت تاثیر قرار گرفته و به این ترتیب قدرت یادگیری تا حد بسیار زیادی کاهش مییابد.
- ایجاد مشکلات گوارشی: غذاهای ناسالم به دلیل داشتن حجم بالای مواد مضر مانند: چربی زیاد، کربوهیدراتهای ساده و … بار اضافی را به عملکرد دستگاه گوارش تحمیل کرده و زمینه را برای ابتلا به بیماریهای مختلف مثل سوءهاضمه، نفخ، درد معده، عفونت روده و … فراهم میکند.
- ابتلا به بیماریهای قلبی: سطح بالای ورود نمک و چربیهای غیر اشباع به بدن، تأثیر نامطلوبی در تعادل میزان سدیم خون داشته و باعث بروز بیماریهای ناشی از فشار خون بالا و گرفتگی عضلات قلب میشود.
جمعبندی
هوس خوردن غذاهای شیرین مانند: کیک، دونات، تنقلات خوش طعم، سیب زمینی سرخ کرده شور، غذاهای فست فودی لذیذ و … کاملا طبیعی است و حتی خوردن مقدار کمی از این خوراکیها چندان برای انسان مضر نیست اما اگر مصرف غذاهای ناسالم تبدیل به یک عادت غذایی روزانه شود قطعا سلامت شما را به خطر خواهد انداخت. از اینرو ما در این مقاله تلاش کردیم تا لیستی از رایجترین غذاهای ناسالم جهان را به شما معرفی کنیم تا با شناخت آنها، نسبت به اصلاح برنامه غذایی خود اقدام کنید چراکه طبق آمار منتشر شده، غذاهای ناسالم یکی از مهمترین عوامل مرگومیر زودهنگام در سرتاسر دنیا هستند.
ما در کترینگ کیبو، با علم به اهمیت تغذیه سالم و نقش غیر قابل انکار آن در سلامت جسم و روح انسان، همواره تلاش میکنیم تا غذاهای متنوع خود را با بهترین و سالمترین مواد اولیه به روشهای ایمن و استاندارد طبخ نماییم، بنابراین شما میتوانید بهترین غذاهای رژیمی و غیر رژیمی را از طریق شماره تلفن ۴۳۰۰۰۰۴۲_۰۲۱ سفارش دهید.