دنیای خوش رنگولعاب ادویهجات به قدری گسترده و متنوع است که معرفی همه این اقلام امکانپذیر نیست زیرا هر اقلیم و هر فرهنگ یک سری ادویههای غذایی مخصوص به خود را دارد، مثلا در همین کشور عزیزمان ایران به دلیل تفاوت در فرهنگ غذایی مردم شمال با جنوب کشور، ادویه جات متفاوتی در غذاهای روزانه آنها استفاده میشود که هر یک دارای ویژگیها، طعم، عطر و بوی خاص خود هستند. از آنجاییکه ادویهها تأثیری غیر قابل انکار در خوش طعم و خوش رنگتر شدن غذاها دارند ما در این مقاله از کیبو تصمیم گرفتیم تا لیست ادویه جات مرسومترین غذاهای ایرانی و فرنگی را در اختیارتان بگذاریم.
ادویه خورشتی
فرهنگ غنی، ویژگیهای جغرافیایی و قریحه بینظیر مردم ایران باعث شدهاست که خورشتهای بسیار متنوع با ادویجهجات مخصوص توسط اهالی هر خطه در سرتاسر این مرز و بوم طبخ شود که موارد زیر جزو معروفترین آنها است:
نوع خورشت | ادویه مخصوص |
خورشت قیمه | پودر فلفل سیاه، زعفران آسیاب شده، پودر دارچین، زردچوبه، پودر هل، جوزهندی، پودر گل سرخ |
خورشت قرمه سبزی | پودر غوره، پودر گل محمدی، پودر فلفل سیاه، پودر رازیانه، شنبلیله خشک، تره خشک، جعفری خشک، گشنیز خشک، اسفناج خشک |
خورشت قلیه ماهی | زردچوبه، تخم گشنیز آسیاب شده، پودر فلفل سیاه، پودر هل سبز، پودر رازیانه |
خورشت باقالی قاتق | زردچوبه، شوید خشک، پودر سیر، فلفل سیاه |
خورشت فسنجان | زعفران آسیاب شده، فلفل سیاه، دارچین، نمک، زردچوبه |
خورشت کرفس | جعفری خشک، کرفس خشک، نعناع خشک، گرد لیمو |
خورشت آلو اسفناج | زعفران آسیاب شده، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه |
ادویه کاری خورشتی | انیسون (بادیان رومی)، برگ بو، پودر هل، برگ کاری، فلفل قرمز، دارچین، پودر میخک، تخم گشنیز، زیره سبز، دانه رازیانه، پودر سیر، زنجبیل، دانه خردل، سیاه دانه، جوز هندی، پاپریکا، زعفران آسیاب شده |
خورشت بامیه | روغن، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، پاپریکا، آویشن، ادویه کاری، زعفران آسیاب شده |
خورشت قیمه ریزه | نعنا، ترخون و مرزه خشک شده، زردچوبه، فلفل، پودر گوجه فرنگی |
ادویه کباب
کبابها پای ثابت غذای مجالس و مهمانی های مردم ایران هستند که عموما با گوشت قرمز تهیه میشوند. برای درست کردن انواع کباب میتوانید از ادویههای زیر استفاده کنید:
نوع کباب | ادویه مخصوص |
کباب کوبیده | سماق، پودر پیاز، پودر لیمو عمانی، زردچوبه، پودر خردل، فلفل سیاه، پودر برگ بو، زیره سیاه، پودر پاپریکا، نمک |
کباب مرغ (جوجه کباب) | زعفران آسیاب شده، پاپریکا، زردچوبه، پودر فلفل سیاه، پودر سیر، پودر زنجبیل، پودر پیاز، نمک |
کباب جوجه ترش | پودر جوز هندی، پودر غوره، فلفل سیاه، زنجبیل، دارچین، میخک، زیره، سبزی خشک محلی چوچاق یا جعفری، ترخان، گشنیز و مرزه خشک |
کباب جوجه پاچینی | پودر آویشن، پودر سیر، پاپریکا، فلفل قرمز و سیاه، نمک دریایی، پودر پیاز، پودر زنجبیل، پودر زیره، کنجد |
جوجه کباب مکزیکی | فلفل سفید، قرمز و سیاه، پودر سماق، پودر سیر، زیره سبز، پولبیبر، پاپریکا، پونه خشک، آویشن، نمک دریایی |
جوجه کباب ایتالیایی | پونه خشک، فلفل سیاه، ریحان خشک، رزماری خشک شده، پودر پیاز، پودر سیر، آویشن، پولبیبر، جعفری خشک |
جوجه کباب یونانی | آویشن، فلفل قرمز و سیاه، پودر اورگانو، پودر سیر، جعفری خشک، پودر پیاز |
ادویه پلوها
پلوها بخش جداییناپذیر سفره مردم ایران هستند. پلوی ایرانی عموما از ترکیب انواع سبزیجات، صیفیجات، فرآوردههای گوشتی، محصولات دریایی، حبوبات و … با برنج تهیه میشوند که همین تنوع در مواد اولیه باعث شده تا تقریبا همه افراد به خوردن پلو با ترکیب دلخواه خود علاقه داشتهباشند، به همین علت قسمت مهمی از سفارش ناهار بسیاری از رستورانها و کترینگها مختص غذاهای پلویی مانند لوبیاپلو، عدس پلو و … است. در جدول زیر ترکیب ادویه معروفترین پلوهای ایرانی را به شما معرفی میکنیم:
نوع پلو | ادویه مخصوص |
لوبیا پلو | دارچین، زعفران آسیاب شده، زردچوبه، زیره، هل، زنجبیل، فلفل سیاه، میخک، کاری، نمک |
میگو پلو | زردچوبه، پودر خردل، فلفل دلمهای خشک، فلفل سیاه و قرمز، پودر برگ بو، پودر میخک، هل، زنجبیل، گشنیز خشک |
زرشک پلو با مرغ | برگ بو، پودر زنجبیل، فلفل سیاه، پودر سیر، پاپریکا، زردچوبه، زعفران آسیاب شده، پودر گوجه فرنگی |
پلو ماهی | پودر سیر، آویشن، فلفل سیاه و قرمز، پودر پیاز، پودر زیره، کاری، زردچوبه، پودر تخم گشنیز، نمک |
پلو قیمه نثار | زعفران آسیاب شده، پودر دارچین، پودر گل سرخ، پودر میخک، جوز هندی، پودر زنجبیل، زیره سیاه، هل سبز |
پلو شیرازی | فلفل سیاه و قرمز، زیره سبز و سیاه، پودر لیمو عمانی، زردچوبه، زعفران آسیاب شده، دارچین، میخک، زنجبیل، |
مرصع پلو | زعفران آسیاب شده فلفل، زردچوبه، پودر هل، پودر سیر، پودر پیاز، زنجبیل، کاری |
کلم پلو | زیره سیاه، پودر میخک، پودر دارچین، پودر زنجبیل، پودر لیمو عمانی، زعفران آسیاب شده، فلفل |
باقالی پلو | پودر دارچین، پودر گل سرخ، پودر زیره سیاه، پودر زنجبیل، پودر هل، پودر میخک، پودر جوز هندی |
هویج پلو | زردچوبه، پودر هل، زعفران آسیاب شده، پودر دارچین، پودر زنجبیل، پودر گل محمدی، پودر جوز هندی |
شیرین پلو | پودر گشنیز، پودر زیره، دارچین، زعفران آسیاب شده، زردچوبه، پودر هل |
پلو مراکشی | دارچین، پودر هل، پودر زیره، فلفل سیاه، پودر پیاز، پودر زنجبیل، زردچوبه، پودر سیر، پودر تخم گشنیز |
پلو رنگی | پودر گل محمدی، دارچین، زیره سبز، تخم گشنیز، زردچوبه، زنجبیل، پودر جوز هندی، هل، فلفل سیاه، دانه مبخک |
عدس پلو | دارچین، پودر زیره، پودر گل سرخ، پودر تخم گشنیز، پودر هل، زعفران آسیاب شده |
قابلی پلو | برگ بو، پودر هل، زردچوبه، پودر رزماری، پودر تخم گشنیز، پودر زیره سبز، فلفل سیاه، پودر جوز هندی، دارچین، پودر میخک |
ادویه سایر غذاها
علاوه بر لیست ادویه غذاهای کبابی، خورشتی و پلویی بسیاری از غذاهای لذیذ و خوش طعم دیگری نیز هستند که ادویه مخصوص به خود را دارند که در جدول جدول زیر به معرفی آنها پرداختهایم:
نوع غذا | ادویه مخصوص |
ماکارونی | فلفل قرمز، سیر، پاپریکا، پودر بابونه، برگ بو، فلفل سیاه، زردچوبه، پودر گوجه فرنگی |
لازانیا | گلپر، نمک، زنجبیل، زردچوبه، زیره سبز و سیاه، فلفل سیاه، پودر پیاز، پونه خشک، آویشن، پودر دارچین، ریحان خشک، فلفل چیلی، تخم گشنیز، تخم شنبلیله، پودر جوز هندی |
پاستا | ریحان خشک، آویشن، پودر سیر، فلفل، جعفری خشک، گشنیز خشک، پودر پیاز، پاپریکا، پودر رزماری، پودر مریم گلی |
کوفته | پودر گل سرخ، زعفران آسیاب شده، زردچوبه، فلفل سیاه، زنجبیل، ترخون، مرزه، گشنیز، نعناع، ریحان و جعفری خشک شده |
آش دوغ | زردچوبه، فلفل سیاه و قرمز، پودر تخم گشنیز، جعفری، شوید، نعناع، تره کوهی و سایر سبزیهای محلی خشک شده |
کباب تابهای | پودر لیمو عمانی، زردچوبه، پودر سماق، فلفل سیاه، پودر خردل، پودر پیاز، پودر سیر، پودر جوزهندی، پودر میخک، پودر گشنیز و جعفری خشک شده، پودر زیره سبز |
فلافل | پودر سیر، پودر انبه، زردچوبه، فلفل سیاه، بکینگ پودر زنجبیل، پودر زیره سیاه، پودر پیاز، پودر تخم گشنیز، جعفری خشک شده |
اشکنه | شنبلیله خشک شده، پودر پیاز، زردچوبه، فلفل |
مرغ و ماهی شکم پر | زردچوبه، فلفل بهار، رازیانه، پودر گوجه فرنگی، پودر پیاز، پودر زنجبیل، پودر میخک، پودر جوز هندی، آویشن، پودر رزماری، زیره سبز، پودر تخم گشنیز، سبزیجات خشک شده معطر |
میرزا قاسمی | پودر سیر، زردچوبه، پودر گوجه فرنگی، فلفل سیاه، جعفری و گشنیز خشک شده |
آش ترخینه | تره، نعناع، جعفری و گشنیز خشک شده، زردچوبه، پودر پیاز، پودر سیر، فلفل سیاه |
آبگوشت بزباش | پودر لیمو عمانی، فلفل سیاه، زردچوبه، تره و جعفری خشک شده، زیره سیاه |
۱۱ نکته مهم در مصرف ادویهها
- برای طعمدهی بیشتر ادویهها به خصوص سبزیجات خشک معطر بهتر است آنها را در لحظات اولیه طبخ غذا اضافه کنید.
- ادویهجات را در جای خشک و خنک و در ظروف دربدار شیشهای یا فلزی نگهداری کنید.
- از آنجاییکه قدرت طعمدهی و عطر اودیهجات با هم متفاوت است در تهیه ادویههای ترکیبی حتما به اندازه و نسبت دقیق آنها دقت کنید.
- ادویهها نیز در گذر زمان عطر و طعم خود را از دست میدهند، بنابراین حتما به تاریخ انقضای آنها دقت کنید. اگر ادویه دستساز خانگی تهیه میکنید مقدار آن را به اندازه مصرف سه تا شش ماه خود در نظر بگیرید تا همیشه ادویههایی خوش رنگ و خوشبو داشتهباشید.
- طعم و عطر بعضی از ادویهجات مانند فلفل در جاهای خنک مثل یخچال قویتر میشود.
- اگر میخواهید طعم خامی ادویهجات را از بین برده و عطر شگفتانگیز آنها را آزاد کنید میتوانید در حد چند ثانیه تفتشان بدهید.
- قبل از آسیاب کردن ادویههای خانگی میتوانید آن را برشته کنید. این شیوه، پیچیدگی عطر و بوی ادویهتان را چند برابر میکند.
- در مصرف ادویهجات زیادهروی نکنید چون بعضی از ادویهها باعث تغییر در طعم و مزه غذا و یا تلخی آن میشوند.
- مصرف درست و به اندازه انواع ادویهجات مجاز و سالم به بهبود عملکرد قلب، کاهش وزن، تقویت سیستم ایمنی، کارکرد بهتر دستگاه گوارش و … کمک میکنند.
- آسیاب کردن ادویه بهترین روش برای نگهداری و مصرف آن است.
- از آنجاییکه بعضی از فروشندگان برای کسب سود بیشتر از موادی غیر از ادویه اصلی در محصولاتشون استفاده میکنند توصیه میکنیم ادویه مورد نظرتان را تنها از مراکز مطمئن خریداری نمایید.
جمع بندی
ادویهشناسی به عنوان یک مهارت مکمل در هنر آشپزی به شما کمک میکند تا به غذاها طعم و عطری ماندگار ببخشید و از چشیدن مزههای جدید و متفاوت لذت ببرید. ادویهها نه تنها به عنوان طعمدهنده، نگهدارنده و ماده افزودنی در طعمسازی انواع غذاها دخیل هستند بلکه به سلامت کلی بدن نیز کمک میکنند، به همین علت ما با بیش از دو دهه تجربه در عرصه تهیه غذا های ایرانی و فرنگی در کترینگ کیبو، تلاش کردیم تا در قالب این مقاله مهمترین ادویهجات مخصوص هر غذا اعم از ادویههای پلویی، خورشتی، کبابی و … را به شما معرفی کنیم.